Meidän perinteiset “mätökkäät” on joka jouluna leivontavuorossa.
Taikinaan:
175g Rahkaa (itse laitoin vaniljarahkaa)
6rkl maitoa
6rkl öljyä
1 muna
75g sokeria
1tl vaniliinijauhetta
300g vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
Ripaus suolaa
Koirankarvoja sopiva määrä oman maun mukaan 😉
Seikoita rahka, maito, öljy, muna, sokeri, vaniljasokeri ja suola keskenään vispilällä. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ensin keskenään ja sen jälkeen siivilöi tuonne muiden sekaan. Pyörittele aineet hyvin keskenään ja tämän jälkeen jaa taikina kahdeksaan osaan. Muotoile pyöreiksi pohjiksi ja asettele leivinpaperille. Jätä tarpeeksi tilaa väliin koska päälle tuleva murotaikina levitetään reunojen yli. Valmistele murotaikina.
Murotaikina:
250g voita
350g jauhoja
175g sokeria
1tl leivijauhetta
Ripaus suolaa
Sulata voi. Sekoita muut ainekset keskenään jonka jälkeen sekoita voisulan kanssa. Seoksen pitäisi olla helposti murenevaa joten jos jää liian sitkeäksi niin lisää siihen hivenen jauhoja. Taikina ripotellaan sormilla murustelemalla jokaisen pohjan päälle ja sen kuuluu myös levitä pohjien reunojen yli eli kuorrutetaan ne kauttaaltaan. Tämän jälkeen paistetaan 175 asteessa noin 20 minuuttia.
Taikinan ja kuorutteen väliin voi laittaa joko marjoja tai vaikkapa hilloa. Me laitettiin näihin lemoncurdia. Täytettä saa olla reilusti.
Kuorrute:
100g tomusokeria
1rkl/tarvittava määrä sitruunamehua tai vettä
Sekoita keskenään. Nestettä sen verran, että kuorrutteesta tulee juoksevaa ja kaada leivonnaisten päälle. Itse laitoin tomusokeria reippaammin koska tykkään, että tuota kuorrutetta on päällä tarpeeksi. Ja tuo sitruuna antaa todella mukavan maun. Ilman sitruunaa tulee tosi pliisunmakuinen siis.
Videota meidän leivontahommista löytyypi täältä:
https://www.facebook.com/reel/575193188450335